SQUASH                   
CONSTRUCTION 4ALL

 

Bouwkundig,

 

De Stichting Waarborgfonds Sport:

Kan financiële ondersteuning bieden bij de bouw van sportaccomodaties. 
Meer gedetailleerde informatie over de SWS is te verkrijgen op internetsite www.sws.nl

De procedure voor het aanvragen van een borgstelling kan in werking worden gesteld door per e-mail, telefonisch, per fax of schriftelijk contact op te nemen met het secretariaat van de SWS:
E-mail: secretariaat@sws.nl
Telefoon: 070 – 321 66 30
Fax: 070 – 321 63 28
Postadres: Postbus 3074, 2280 GB Rijswijk

Criteria Voor Squashbanen

(op basis van specificaties van de World Squash Federation en Squash Bond Nederland)

1. OPZET

  • Banen en kleedkamers zo dicht mogelijk bij elkaar
  • Kijk- en recreatiegelegenheid, inclusief restaurant en bar, zo dicht mogelijk bij elkaar.
  • Recreatiegedeelte bij voorkeur dicht bij de baan en glazen wand.
  • De banen bij voorkeur afgesloten van de recreatieruimte.
    In dit geval goede ruimte scheppen tussen de wand en het zitgedeelte om de spelers niet te hinderen door bewegingen achter de baan.
    Aantekening: voor spelers is het geluid van pratende en lachende mensen hinderlijk, evenals rook. Zie verder onder ‘Ventilatie’.
  • Recreatiegedeelte voorzien van een ruimte bar en stoelen om in uit te kunnen rusten. Indien mogelijk aparte ruimtes voor kantoor, vergaderen, kinderopvang, televisie e.d.

2. BANEN

  • Vloeren: ‘ongesealed’ hout, verend gelegd, beuken, geselecteerd Canadees Maple of gelijkwaardig hout, strokenparket in de lengte gelegd, niet meer dan 3 inches breed en gelijkmatig van kleur. De vloer moet gelegd worden door specialisten, die de eisen, welke aan de verende vloer worden gesteld, kennen. Het vochtabsorberend vermogen van de vloer mag niet worden beïnvloed.
  • Muren: 
    1. glas afgepleisterd met speciale pleisterlaag, welke bestand is tegen harde ballen en rackets. De muren mogen niet te glad zijn, om het ‘slippen’ van de bal te voorkomen (Frictie 60%).
    2. Door W.S.F. en SBN goedgekeurde prefab -banen.
    Kogeldruk -vastheid 700 kg/cm2
    Muren boven speelwanden evenals plafond wit of in dezelfde kleur als de speelwanden.
  • Uitlijnen: helderrood, op uitgeholde of schuin afgesneden 5 cm brede latten van hout of kunststof. Boven de uitlijn op de achterwand, indien deze niet van glas is, een plank van minimaal 20 cm bevestigen.
  • Tin: van resonerend, stevig, bij voorkeur wit materiaal, teneinde weerstand aan de ‘impact’ van de bal te kunnen bieden. Van boven afgewerkt met een licht uitstekende, bolle of trapeziumvormige rand, waarvan de top op 0,48 m van de speelvloer ligt. De uitlijn hierop is 5 cm dik, van bovenaf gemeten. De tin bevestigen op een raamwerk of anderszins.
  • Lijnen op de vloer en wanden rood. De lijnen zijn 5 cm breed.
  • De lijnen op de muren worden gemeten vanaf de speelvloer tot de onderkant. De lijn van de tin tot de top.
  • Plafonds: aanbevolen wordt plafonds van geluiddempend en zo wit mogelijk materiaal te maken.
  • Hoewel de officiële speelhoogte 5,64 m tot 6 m vanaf de voormuur is, adviseert SBN, gebaseerd op ervaringgegevens, een vrije speelhoogte van 6 m tot 6,40 m aan te houden.
  • In afwijking van het bovenstaande mag het plafond vanaf 3,5 m van de voormuur aflopen tot 4,65 m boven de achterwand. Voor wedstrijdbanen adviseert SBN echter een minimum -hoogte van 5,05 m bij de achterwand.
  • Reclame op de tin mag niet overwegend groen, donkerblauw of zwart zijn. Dit schaadt een goed zicht  op de bal.

3. ACHTERWANDEN

  • Zelfde materiaal als de andere wanden: op gelijke wijze afgewerkt. Boven de achterlijn een minimaal 20 cm hoge plank, vlak in de muur. Deur van zwaar massief hout, krimpvrij, 5 cm dik, vlak in de muur met 
    glad -liggend in de deur vallend handvat, midden in de achterwand. Vergrendeling door middel van springkogels, die voldoende afsluiting verzekeren of een magneetsluiting. Deur en lijst zijn deel van de speelwand en moeten dezelfde kleur hebben. Geen afwijkende reactie bij spelen op de deur, dus geen uitstekende delen. De deur opent naar binnen. Voor ongelijkheden met de muur zie onder ‘Toleranties:.
    Advies: In de deur optisch kijkgat en een klein glazen raam met een maximum -afmeting van 10 cm2; onbreekbaar glas, glas ingepast aan de speelkant.
  • Glazen achterwand: hoogte 213 cm, met een deur in het midden, die naar binnen toe open gaat. Goed gezekerde stabilisatoren of anderszins. Gemaakt van gehard glas, dat tegen vallende lichten, rackets en hard geslagen ballen bestand is en zonder uitstekende delen.
    Egaal van kleur en doorlaatvermogen; geen vertekening. Rekening houden met gemakkelijk optredend spiegeleffect. Lichte achtergrond, dus de vloer achter de glaswand van vrijwel dezelfde kleur als de speelvloer. Onderkant wand aan de buitenkant tot ongeveer 50 cm etsen om spiegeleffect tegen te gaan en op ongeveer 30/60 cm afstand een 50 cm hoog wit wandje, indien de vloerbedekking achter de glaswand donker gekleurd is.
     Tribunes, meubilair en vloerbedekking achter de glaswand zo licht mogelijk van kleur.

4. VERLICHTING 

Bij installatie tenminste 750 Lux, welke na een jaar gebruik terugloopt naar het minimum van 500 Lux. De lichtsterkte wordt gemeten op 1 m boven de grond op negen plaatsen op de baan. Afwijkingen in lichtsterkte mogen niet meer bedragen dan 15%. Stroboscopisch effect is niet toegestaan. Plafond en wanden helder wit of van dezelfde kleur als de voor - en zijwanden.
Armaturen bij voorkeur aangebracht in het plafond.

5. SCHEIDSRECHTERS

Banen worden alleen goedgekeurd voor het spelen van wedstrijden (competitie, toernooien), indien er ruimte is voor de scheidsrechter(s) en deze verbaal contact met de spelers kan (kunnen) hebben en omgekeerd. De plats van de scheidsrechter(s) is achter de baan, in het midden.

6. KLEEDKAMERS 

  • Berekend op doorstroming: minimaal twee grote haken per persoon op 20 cm afstand van elkaar. Per baan minimaal 11 haken.
    Voldoende ruimte scheppen voor tassen, schoenen, zitten en aankleden. Rekening houden met schoonmaken, zodat alles goed bereikbaar is.
    Richtlijn: los van toiletten, douche - en droogruimten moet de oppervlakte tenminste 10 m2 per baan zijn. Verdeling m/v 60/40.
  • Drinkmogelijkheden voor de spelers; wastafel en spiegel.
  • Douches bij voorkeur met mengkranen. Zeepbakjes c.q. planchetten en haken voor toiletartikelen, handdoek , etc.
    Aantal: 1, bij voorkeur 2 per baan; verdeling m/v: 60/40
    Onderlinge afstand douches: bij voorkeur 1m per douche.
  • Afgesloten toilet(ten) bij doucheruimte.
  • Droogruimte tussen douche en kleedkamer met planchetten voor toiletartikelen etc.
  • Grote afvoeren met rooster, omdat verstoppingen door veel haarwassen, kunnen optreden.
  • Afschot douches 1:40
  • Haardrogers en spiegels in de kleedkamer.
  • Het is aan te raden, lockers te plaatsen voor waardevolle voorwerpen, of hetgeen nog beter is, 1,80 m hoge lockers voor het opbergen van kleding etc.

7. VENTILATIE

Capaciteit: 3 tot 9 maal de inhoud van de baan per uur, al dan niet thermostatisch geregeld met een aanbevolen temperatuur in de winter van 13-16 graden C.

  • a. Banen met buitenmuren: mogelijkheid om direct frisse lucht in te laten via de tin, al of niet met aanvoerapparaten. Afvoer achter en boven de achterwand.
  • b. Banen zonder buitenmuur: goede ventilatie met afvoer, nodig in verband met hoog zuurstofverbruik en condensvorming.
    Noot: Aan te bevelen, de lucht in - en uitvoer van binnenuit te regelen.

ALGEMEEN 

Lichte muren, wanden, plafonds en lichtsterkte zijn bedoeld om de snelle, kleine zwarte bal tijdens het spel goed te kunnen volgen.
Vanwege sterke verhitting door de inspanning is het aan te bevelen, de kleedkamers dicht bij de baan te situeren.
Kijk - en recreatiefaciliteiten in de buurt van elkaar, omdat squashcomplexen daardoor beter functioneren.
Zorg voor een goed verzorgde recreatieruimte. Door de aard van de sport is er veel behoefte aan ontspannen met een drankje, ook voor het douchen en verkleden.
Kijken en recreëren met elkaar verbinden is een functioneel maken van een complex. Communicatie speelt een grote rol. Lage prijzen verhogen de omzet en stimuleren het clubleven. Naast dranken ook snacks e.d., dus minimaal een kleine keuken.
In een complex ruimte plannen voor een shop (rackets, ballen, kleding, schoenen, racketgrips, zweetbandjes, haarbanden, handdoeken). Oppervlakte tenminste 1,5 m2 per baan.
Aparte garderobe voor niet-spelers. Ruimte voor mededelingenborden. Rekening houden met de mogelijkheid voor wedstrijdsport: ruimte voor wedstrijdleiding, berging materiaal bij toernooien e.d.. Gebouw zo indelen, dat het liefst vanuit een plaats de komende en gaande speler in het oog gehouden kan worden. Kantoortje voor administratie. Goede berging voor drank, schoonmaakmiddelen, TL -buizen, ladder, gereedschappen e.d. Voorraadruimte keuken en bar moet van buitenaf bereikbaar zij. Is de keuken boven, dan een dienstliftje inbouwen.

MATEN 

Binnenmaten: 6,40 x 9,75 m.

Speelwanden

Voormuur: 4,570 m (binnen de uitlijnen)
Achtermuur: indien gepleisterd of prefab, dan boven 213 cm op 20 cm plank, die een ander geluid maakt, indien de bal de plank raakt. Op die plank aan de onderkant een 5 cm brede rode lijn.
Op de zijwanden idem een 5 cm brede rode lijn, op uitgeholde of schuin afgesneden latten, zodat de bal een afwijking krijgt en een ander geluid maakt bij het raken van deze lijn.

Lijnen

5 cm rood

Belijning

Service -lijn voormuur: 1,78 m + 0,05 m (hoogste punt 1,83 m), te meten vanaf de speelvloer. Half -courtlijn – vanaf achtermuur: 4,26 + 0,05 = 4,31 m

Service -vak

1600 mm binnen de lijnen, die 50 mm dik zijn.

Tin

Gemeten van bovenkant tot grond 48 cm.
De top van de tin steekt niet verder uit van 15 mm aan de top en 30 mm op 5 cm van de top. De tin moet zo gemaakt zijn, dat de bal bij aanraking van de top van de tin van richting verandert en een ander geluid maakt dan wanneer deze tegen de speelmuur zou zijn gekomen. Bij aanraking van de bal met de rest van de tin moet de bal eveneens een ander geluid maken dan tegen de muur.

TOPWEDSTRIJDBAAN

Ruimte voor minimaal 150 toeschouwers.

WEDSTRIJDBAAN

Ruimte voor ongeveer 30 toeschouwers.

TOLERANTIES

Wanden
In de breedte + of – 1,0 cm (6,40 m + of – 1,0 cm)
In de lengte + of – 1,0 cm (9,75 m + of – 1,0 cm)
Diagonaal + of – 2,5 cm over 11.665 mm
Oppervlak muren + of – 15 mm over de totale lengte, gemeten of 1 m boven de speelvloer.

Vloer
Oppervlak vloer + of – 1,0 cm over de totale lengte, breedte en diagonaal en 3 mm over 3 m.
Spleten tussen de planken niet groter dan 2 mm.
Spleten tussen de vloer en de wanden niet meer dan 6 mm.

Achterwand
Indien de glaswand hoger is dan 2,18 m, dan moet deze aan de binnenzijde voorzien worden van hetzij een 5 cm brede rode tape, hetzij een 5 cm brede, roodgeverfde lijn vanaf 2,13 m.

Belasting Speelvloer
Q -last: 200 kg/m2.

Sterkte Wanden
De wanden moeten in staat zijn om alle aanrakingen door mens, racket of bal goed te kunnen weerstaan.

Stijfheid Wanden
De doorbuiging van een wand is toegestaan op de hierna volgende voorwaarden.
Een menselijk lichaam met een massa van 100 kg, een absorptievermogen van 47% (dit is 47% van de energie met de botsing van de wand wordt door het lichaam opgevangen) en een snelheid van 4,5 meter per seconde en de wand loodrecht rakend op een hoogte van 1,47 m (+ of – 5 cm) en middenin, mag de wand niet meer doen doorbuigen dan:

  • in het geval van een glazen achterwand: 30 mm in het midden
  • in het geval van een glazen zijwand: 35 mm in het midden van elk paneel
  • bij alle wanden van een ander materiaal: 5 mm

De doorbuiging moet binnen een seconde na het moment van raken weer in de oorspronkelijke positie teruggekeerd zijn zonder blijvende schade te hebben aangericht.

Verbinding in Wanden
De afstand tussen de verbindingen tussen wanden of deur en wand mogen niet meer bedragen dan 2 mm. Bij aanraking van de bal met zo’n verbinding mag deze niet van richting veranderen.
KEURING
SBN kan banen afkeuren voor wedstrijdgebruik op grond van de volgende onvolkomenheden:

  • Geen mogelijkheid voor scheidsrechters om wedstrijden goed te volgen en contact met de spelers te onderhouden ( bijvoorbeeld geen intercom bij gesloten glazen wand)
  • Op grond van vloer: bijvoorbeeld niet zwevend/verend, kleur, vernis, gladheid, te grote nick etc.
  • Wanden: kwaliteit, oneffenheden, gaten, kleur
  • Belijning, die niet aan de eisen voldoet
  • Verlichting: verblindend; te gering
  • Kleur wanden boven speelmuren (zichtbaarheid bal).
  • Overlast voor spelers: teveel lawaai, rook.
  • Kleedaccommodatie (ongeschikt voor wedstrijden)
  • Kwaliteit, constructie glazen achterwand, te groot spiegeleffect van deze wand, naar buiten opengaande deur, verkeerde sluiting, te donker achter deze wand, waardoor de wand spiegelt.
  • Verkeerde plaatsing van de deur in wanden, uitstekende delen van deur, ophanging.
  • Reclame op tin of boven voormuur, die spelers hindert (bijvoorbeeld donker -donkerblauw, zwart of donkergroen).
  • Afwijkende kleur deur, spiegelend tin.
  • Uitstekende delen in de baan, bijvoorbeeld boven zijwand (beïnvloeding bal), boven vloer of in een van de wanden.
  • Ondeugdelijke lucht.
  • Teveel condensvorming, waardoor de muren te glad worden.
  • Onvoldoende ventilatie.
  • Onjuiste maten: zonder meer afgekeurd.
  • Hoogte plafond: te laag, te laag hangende verlichting, aantasting vrije speelhoogte.
  • Wezensvreemde delen in de baan: stalen bint in wand, luikjes in deur.
  • Niet aan eisen voldoend tin: geen soundboard, te ver uitstekend, verkeerde kleur, glimmend, niet goed afgewerkt aan de bovenkant, verkeerde belijning (meer of minder dan 5 cm).

ENIGE AANBEVOLEN MATEN EN GETALLEN

  • SHOP met een grootte van 1 tot 1,5 m2 per baan, direct na de entree
  • RECEPTIE direct na de SHOP
  • BAR direct na de receptie
  • KLEEDKAMERS (trap) na de receptie en bij voorkeur altijd terug via de BAR
  • 1 tot 2 douches per baan: m/v 60/40
  • 10 m2 kleedkamer (zonder douches en droogruimten) per baan

Facultatief

  • 10 kleedklockers van 1,80 x 0,30 x 0,60 (hxbxd) per baan; m/v 60/40
  • 10 m2 sauna, inclusief rustruimte, per baan
  • 0,2 zonnenbanken per baan
 
E-mailen
Bellen